1. Project aanmaken

• In het hoofdscherm app.solarmonkey.nl druk je rechtsboven op de knop 'Nieuw project' om een nieuw project te maken.
  • Voer links in het menu het land in waar je het project wilt aanmaken.
  • Voer het adres in van het project aan de hand van de postcode en huisnummer of de straatnaam, huisnummer en plaats.
  • Als je reeds een project hebt aangemaakt op dit adres, krijg je hiervan een melding. Op die manier betaal je niet onnodig een extra credit.
  • Als het adres een huisletter heeft, vul je dat in bij toevoeging. Vul 'geen' in als er een toevoeging op het adres bestaat, maar het betreffende project geen toevoeging heeft.
  • De software navigeert automatisch naar het juiste adres. Je hoeft de kaart niet te draaien. Het noorden is altijd boven.
  • Optioneel kan je de gegevens van de klant invullen. Dit kan via de knop 'vul naam van klant in'. Deze gegevens komen later terug in het klantoverzicht en in de eventuele offerte die je uitdraait.
  • Solar Monkey selecteert op basis van het adres automatisch het pand.
  • Het geselecteerde pand bepaalt de voorberekende dakhoek en oriëntatie. Je kunt meerdere panden selecteren.
  • Klik links onderin op 'nieuw project aanmaken' om met het systeem ontwerp te beginnen.
  • In Windows kun je de kaart verschuiven door de 'ctr' en de linkermuisknop ingedrukt te houden en de muis te bewegen.
  • In OS X (Apple) kun je de kaart verschuiven door de 'cmd' en de linkermuisknop ingedrukt te houden en de muis te bewegen.
  • In- en uitzoomen doe je door linksboven in de kaart op de + en - tekens te klikken met je linkermuisknop of het scrollwieltje van je muis te gebruiken.

2. Paneelinstellingen

Kies in het menu links:

• De graden van de oriëntatie van de panelen. Afhankelijk van het dak is deze vaak al door Solar Monkey berekend.
  • De helling van de panelen op het dak. Het merendeel van de schuine daken in Nederland heeft een helling tussen de 30° en 45°. Solar Monkey berekent  standaard de helling al uit bij de meeste schuine daken. Bij platte daken herkent Solar Monkey geen helling en geeft dan standaard 0°. De ideale helling is dan tussen de 11° en 13°.
  • De ruimte tussen de panelen. Dit doe je  bij platte daken, zodat het ene paneel geen schaduw op het andere paneel geeft.
  • De layout van de panelen: portrait of landscape.
  • Standaard of Oost-West. Oost-West gebruik je bij platte daken om de panelen met de rug tegen elkaar aan op te stellen. De tussenruimte is dan de afstand van het pad tussen de dubbele paneelrijen in. Zorg ervoor dat je de panelen wel eerst oriënteert op het oosten of westen.
  • Het paneeltype. Hier kan je kiezen uit verschillende type panelen van verschillende merken. Staat jouw type paneel er niet bij?
  • Het kiezen van montagematerialen is optioneel. Deze data kan je gebruiken om direct de materialen voor je legplan te bestellen. Kies hier de onderconstructie, het daktype en de bevestiging.
  • Klik vervolgens op de knop 'Nieuw veld met deze instellingen'. Standaard verschijnt dan een veld van 2x3 panelen.

3. Legplan maken

• Het veld panelen verschuif je door op het veld te klikken met de linkermuisknop, deze ingedrukt te houden en de muis vervolgens te verslepen.
  • Als je met de muis over een veld panelen beweegt, zie je 3 icoontjes verschijnen.
  • Door met de linkermuisknop op het vierkantje te klikken, ingedrukt te houden en de muis te bewegen, kun je het veld panelen uitbreiden en verkleinen.
  • Door met de linkermuisknop op het rondje te klikken, ingedrukt te houden en de muis te bewegen, kun je de oriëntatie van het veld panelen aanpassen. De pijl bepaalt de richting van de panelen.
  • Door met de linkermuisknop op het rechthoekje met de tekst 'panelen +-/' te klikken kun je panelen verwijderen en toevoegen. Als je op het rechthoekje hebt geklikt zie je dat de panelen transparant worden en dat er een witte rij verschijnt om het veld panelen. Een paneel verwijder je door op het betreffende paneel te klikken en met de linkermuisknop op het '-' teken. Een paneel toevoegen doe je door met de linkermuisknop op het '+' teken te klikken. Door Shift ingedrukt te houden kun je meerdere panelen toevoegen of verwijderen. Door op je toetsenbord de letter 'P' in te drukken, kun je ook panelen toevoegen en verwijderen.
  • Een nieuw veld panelen teken je door in het menu links met de linkermuisknop op de knop 'Nieuw veld met deze instellingen' te klikken.
  • De instellingen van een bestaand veld panelen kun je wijzigen door op het veld panelen in de kaart te klikken. Je ziet links de tekst 'Instellingen voor nieuw veld' veranderen in 'Instellingen voor 1 geselecteerd veld'. Door de shiftknop ingedrukt te houden en met de linkermuisknop op meerdere velden te klikken, kun je meerdere velden direct aanpassen. Dit kan ook linksonder de instellingen, waarbij je voor de rij het nummer van het aantal panelen ziet.
  • Heb je iets fout gedaan in Windows? Houd dan de 'ctrl' knop en de 'z' tegelijkertijd ingedrukt. Door de 'ctrl', 'shift' en de 'z' knop in te drukken kan je de ongedaanmaking ongedaan maken.
  • Heb je iets fout gedaan in OS X? Houd dan de 'cmd' knop en de 'z' tegelijkertijd ingedrukt. Door de 'cmd', 'shift' en de 'z' knop in te drukken kan je de ongedaanmaking ongedaan maken.

4. Omvormer toewijzen

• Door linksonder op de knop 'Omvormers' te klikken, kom je in het omvormers scherm.
  • Standaard deelt Solar Monkey alle panelen in op één string. Door op de knop '+ Voeg een omvormer of string toe' met de linkermuisknop te klikken, kun je meerdere omvormers en/of strings toevoegen.
  • Iedere omvormer en/of string krijgt een eigen kleur. Deze kleur komt overeen met de kleur van de panelen in het legplan.
  • Door op het schakeltekentje te klikken naast de tekst (x) panelen kun je omvormers en strings koppelen aan de panelen. Met de linkermuisknop klik je individuele panelen aan. Door dubbel te klikken op een veld panelen, bedeel je alle panelen in het veld toe aan de omvormer en/of string. Door de shift knop in te drukken en de linkermuisknop ingedrukt te houden kun je ook meerdere panelen toebedelen aan een string en / of omvormer.
  • Als je de strings hebt verdeeld, kies je in het dropdown menu de omvormer of string.
  • Solar Monkey filtert de omvormers op basis van het totale Wattpiek van een veld panelen, zodat je snel een goede keuze kan maken. Wil je een omvormer, die niet in de advieslijst staat? Klik dan op de groene schuifbalk, zodat die op alles staat.
  • Door met de linkermuisknop op het schakeltekentje te klikken kun je ook een correctie maken.
  • Druk linksboven op de knop 'opslaan' als je tevreden bent met de stringverdeling. Je komt dan automatisch in het projectscherm en ziet dan binnen enkele seconden de projectpagina, inclusief de berekening.