Als we een opbrengstgarantie voor een periode van 10 jaar afgeven is het belangrijk dat er sprake is van een betrouwbare data-verbinding. Zonder data kunnen wij namelijk niet bepalen of het zonnesysteem de gegarandeerde opbrengst haalt. Dat maakt de garantie waardeloos, en dat willen we natuurlijk niet.

Met ervaring van tienduizenden systemen hebben we gezien hoe vervelend en kostbaar het kan zijn om telkens breekbare verbindingen weer te herstellen. Een verbinding met Xemex hardware, onafhankelijk van de klant, is het meest betrouwbaar. Voor een connectie met de omvormer is dat vaak minder betrouwbaar. Dat heeft te maken met twee factoren:

• De portaal of API van de omvormer en de stabiliteit daarvan.
  • Het tot stand komen van de verbinding via wifi, kabel of 4G dongle.

De volgende connecties kunnen we uitlezen en beoordelen we als voldoende betrouwbaar:

• SolarEdge, Huawei:
    connectie via API, bij voorkeur verbonden met een LAN kabel. Indien wifi van de klant wordt gebruikt alleen indien een betrouwbare verbinding zeker is.
  • GoodWe, Growatt, Omnik, Solax
    connectie via de omvormer portaal. Enkel toegestaan wanneer een bekabelde verbinding wordt gebruikt.

Alle andere omvormer verbindingen zijn ofwel technisch niet mogelijk of achten we als niet betrouwbaar genoeg. In dat geval is Xemex hardware vereist.