Om jouw systemen te kunnen monitoren moeten we de data van het systeem kunnen importeren. Daarvoor hebben we 3 methodes:

We bieden 3 mogelijkheden voor het importeren van data

• Via een Xemex Sungate GPRS module, zie onderstaand voor de mogelijkheden.
  • Via een Xemex Landis & Gyr (L&G) kWh meter met GPRS module. Dit is voor ALLE omvormers mogelijk, omdat het een kWh meter op de AC-kabel betreft.
  • Via een directe online connectie met de omvormer API of portaal. Zie onderstaand voor de aan te sluiten omvormers.

De manier van uitlezen staat gespecificeerd in de knop voor het aanvragen. Standaard is dit de directe online (API) connectie met de omvormer. Neem contact op om Xemex hardware te gebruiken. Dan voegen we die knop voor je toe als opties nadat we afspraken hebben gemaakt over de logistiek. De opties zie je dan als volgt:

Data uitlezen via Xemex Sungate of L&G

Via de GPRS module van Xemex kunnen we een stabiele en betrouwbare verbinding garanderen, die onafhankelijk is van het internet van de klant. Wij raden aan om deze oplossing te gebruiken.

De Sungate wordt simpel aangesloten op de RS485 poort van de omvormer. De volgende merken en series zijn compatible:

• Zeversolar 1000S - 3000S
  • SolarEdge (is sunspec compatibel)
  • Growatt 2500MTL-2 - 5500MTL-S
  • Growatt MIN 2500-6000 TI-XE
  • Solis (Mini-1500-4G)
  • GoodWe GW3600D-NS
  • Solax Boost X1-3.6-T
  • Solax X3
  • Huawei SUN2000-xKTL-L1
  • Solis Hybride 5G

sungate xemex monitoring

Heb je een ander type omvormer om te monitoren? Dan is de Landis & Gyr altijd een mogelijkheid. Deze meter wordt namelijk direct op de AC-kabel aangesloten. Op deze manier kun je dus ALLE omvormers op een uiterst betrouwbare manier verbinden.

Direct bestellen:

De hardware kan via ons worden besteld. De prijzen zijn €125 voor een Sungate, €150 voor een L&G 1-fase en €175 voor een L&G 3-fase. We maken van tevoren afspraken over de bestellingen en de achterliggende logistiek. Vervolgens kun je in het aanvraagproces aangeven of een hardware bestelling inbegrepen moet worden in het aanmeldproces van de monitoring. Neem hierover contact op met je account manager om dit af te stemmen.

Installatie:

Installatie is gemakkelijk en door iedere installateur snel uit te voeren. De installatiehandleiding zijn hier te vinden:

Installatiehandleiding Sungate

Installatiehandleiding Landis & Gyr

Data connectie direct via de omvormer

Bij het importeren van data via de omvormer geldt altijd dat de betrouwbaarheid van de data verbinding afhankelijk is van de omvormer connectie. We raden het af om gebruik te maken van de wifi van de klant, omdat dit tot veel uitval leidt. Voor reeds geïnstalleerde systemen ontkom je hier echter niet aan. Daarom leveren we ook mogelijkheden tot data import direct via de omvormer.

We kunnen de volgende omvormers via een API key uitlezen. Klik op het omvormer merk voor specifieke instructies:

Onderstaande omvormers kunnen we uitlezen via de inloggegevens van de monitoringportal. Deze methode is minder stabiel dan een API connectie van bovenstaande omvormers. We raden het aan om Xemex hardware te gebruiken voor een stabiele verbinding. Mocht een stabiele verbinding minder belangrijk voor je zijn of niet opwegen tegen de meerkosten van Xemex, dan kunnen we de volgende merken aansluiten:

Let op: in geval dat we ook een Zonnegarant opbrengstgarantie aan de monitoring koppelen, stellen we als eis dat er een stabiele dataverbinding is. Dat is niet mogelijk met data import via sommige omvormer merken. Lees hier welke bronnen we accepteren.

Meer informatie over monitoring? Klik hier

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande? Duik even in de chat, we staan voor je klaar!