Is het gebruik van online offertes juridisch bindend?

Ja, binnen het Nederlands recht is elke vorm van het ‘accepteren van een aanbod’ juridisch bindend. Dit geldt voor een handtekening, een e-mail of een elektronische overeenkomst. Voor een elektronische overeenkomst (zoals onze online offerte) is er echter wél een extra stap nodig. Nadat de klant de offerte geaccepteerd heeft, moet deze door de verkoper bevestigd worden per mail.

Binnen het Europese recht wordt onze manier van accepteren gezien als een "eenvoudige elektronische handtekening". Deze is wel rechtsgeldig maar geeft minder juridische bescherming dan een fysieke handtekening of een ondertekening met certificaat.

Overigens kan geen enkele vorm van offreren 100% voorkomen dat er een (juridisch) geschil ontstaat, bijvoorbeeld over betaling. Daarom adviseren wij je klant een aanbetaling te laten doen vóór de start van de installatie.

Waarom moet ik na akkoord de offerte bevestigen per e-mail?

Om een elektronische overeenkomst (zoals een online offerte) juridisch bindend te laten zijn in Nederland is er een extra stap nodig. Nadat de klant de offerte geaccepteerd heeft moet deze door de aanbieder bevestigd worden. Dit kun je doen door de klant een “bedankt mailtje” te sturen met daarin een link naar de online offerte.

Kan ik mijn online offerte ook "handmatig" laten ondertekenen?

Ja. Dit kun je doen door je klant te vragen de online offerte af te drukken. De print-versie van de offerte heeft een plek waar de klant een handtekening kan zetten. Deze kan vervolgens per foto en mail teruggestuurd worden.

Kan ik ook een PDF maken van mijn online offerte?

Ja, dit kan, zij het met een kleine omweg. Als je in de online offerte op "offerte afdrukken" drukt, kun je in het scherm dat daarna verschijnt kiezen voor "opslaan als PDF" in plaats van een printer te selecteren. Vervolgens wordt er een PDF gemaakt en gedownload. Per browser kan dit scherm er net wat anders uit zien.

Ik heb al een eigen offerte template in Solar Monkey. Kan ik dit gebruiken voor online offertes?

Nee, dit is technisch helaas niet mogelijk. Uiteraard kun je wel je eigen template blijven gebruiken voor het maken van offertes als PDF. Ook is het voor gebruikers met een maandabonnement mogelijk om (tegen betaling) een eigen online offerte layout te laten ontwikkelen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op.

Waarom kan ik een geaccepteerde offerte niet meer openen in Solar Monkey?

Nadat jij of je klant een offerte heeft geaccepteerd kun je deze niet meer openen in de editor van Solar Monkey. Dit hebben we gedaan om te voorkomen dat een geaccepteerde offerte / systeemontwerp aangepast wordt nadat een klant hiervoor heeft "getekend". Als je toch de specificaties van dit systeem wil inzien of wijzigen kun je het systeem dupliceren. In deze kopie kun je alle gegevens inzien en eventueel een aangepast voorstel maken en versturen naar de klant.

Hoe kan ik een aangepast voorstel naar mijn klant sturen nadat een eerder voorstel geaccepteerd is?

Zie hierboven: door het oorspronkelijke voorstel te dupliceren, aan te passen en op "voorgesteld" te zetten. De klant kan dit aangepaste voorstel bekijken op de link die je al eerder hebt gestuurd. Je hoeft hiervoor dus niet (persé) een nieuwe link te mailen. Indien die klant dit aangepaste voorstel accepteert, wordt het vorige voorstel gemarkeerd als "vervangen".

Is het mogelijk om automatisch e-mails te sturen vanuit Solar Monkey naar mijn klant?

Nee, op dit moment is het nog niet mogelijk om de online offerte direct vanuit Solar Monkey naar je klant te sturen. Ook krijgt de klant geen automatisch een bevestiging dat de offerte geaccepteerd is. Wellicht dat we deze functionaliteit later nog gaan toevoegen.

In mijn online offerte is de afbeelding van het systeemontwerp niet goed te zien. Hoe kan ik dit aanpassen aanpassen?

Het plaatje van het systeemontwerp in je online offerte is hetzelfde wat je ziet in de Solar Monkey editor nadat je hem hebt opgeslagen. Als je dus een andere uitsnede wil zien in je offerte, ga dan naar de editor en zoom in of uit op het systeemontwerp, sla dit ontwerp op en herlaad de online offerte. Het kan enkele seconden duren voordat dit bijgewerkt is.

Hoe kan ik monitoring aanvragen?

De monitoring knop is niet direct zichtbaar. Zodra je de status van de offerte op 'Geaccepteerd' hebt gezet wordt de knop beschikbaar.

Wat vind jij van online offertes?

En help ons deze functie beter te maken. Het duurt maar 2 minuten!

Heeft u het antwoord gevonden?