De module voor financiële berekeningen is ook geschikt voor SDE berekeningen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe dat werkt.

SDE

In het najaar van 2020 gaat de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE+) over in de vernieuwde SDE++. Dit is een stimuleringsregeling van de overheid ter bevordering van de productie van hernieuwbare energie voor bedrijven. De uitrol van de SDE++ regeling wordt beheerd en uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Met betrekking tot zonnestroom dient de installatie minimaal een vermogen van 15 kWp te hebben en moet de elektra aansluiting zwaarder dan 3x80A zijn. Inschrijven kan wanneer via een openstellingsronde. Meer info: website RVO.

SDE berekeningen in Solar Monkey

Zorg eerst dat je een financieel profiel voor SDE's hebt ingesteld via tabblad 'profielen'. Let hierbij op het volgende:

Wanneer je nu een ontwerp hebt gemaakt en op de financiële pagina je SDE profiel selecteert;

kun je onder sectie 'Subsidie' de specifieke SDE velden invullen.

In dit voorbeeld is de duur 15 jaar (standaard voor SDE projecten). Het toegekende basisbedrag is afhankelijk van de fase waarin de aanvraag is gedaan. Hoe later de fase, hoe hoger dit bedrag, maar hoe kleiner de kans dat je hem toegekend krijgt. In dit voorbeeld is dat € 0,07 per kWh. Daarnaast is er sprake van een correctiebedrag voor net levering en niet-net levering (=eigen verbruik).

In dit voorbeeld is het correctiebedrag voor net levering €0,047 per kWh en voor niet-net levering is het correctiebedrag €0,069 per kWh. Vaak worden deze bedragen in de SDE beschikking in € per mWh weergegeven.

In de praktijk worden de correctiebedragen elk jaar opnieuw vastgesteld, aangezien ze met actuele stroomprijzen mee fluctueren.

Tot slot kun je in het detail overzicht linksonder de effecten van de SDE op de kasstromen bekijken.


Waarschuwing:

voor systemen met jaarlijks verbruik van >10MWh worden momenteel niet de staffels in Opslag Duurzame Energie (ODE) en de Energie Belasting (EB) meegenomen in de terugverdientijd berekeningen.


Heeft u het antwoord gevonden?