Met de nieuwe financiële calculator bepaal je exact wat de financiële voordelen gaan zijn van een door jouw ontworpen systeem.

Financieel profiel instellen
Via voorkeuren vind je het tabblad "Profielen". Op basis van een regio kun je hier een financiële profiel op maat samenstellen. Vul hier o.a. de de kWh prijs, het feed-in tarief, de verwachte prijsstijging van de elektriciteit, BTW aftrek, fiscale afschrijvingsduur en belastingtarief in en geef je profiel een naam. We hebben het makkelijk voor je gemaakt en al een standaard profiel beschikbaar gesteld.

Snelle berekeningen maken
Wanneer je een systeem aan het ontwerpen bent zie je onderaan het scherm een balk met links een Opslaan & Berekenen knop en rechts een Opslaan & naar Financiën knop. Met de eerste kun je snel een tussentijdse berekening maken en op dezelfde pagina blijven. Wel zo handig als je bijvoorbeeld de kWh/wp opbrengstratio wil checken!

Weergave voordat
Weergave nadat

Detail berekeningen maken
Na geklikt te hebben op de knop met financiën word je geleid naar de financiële pagina waarbij je in de kolom links op je scherm verschillende variabelen kunt instellen.

Stel hier je financiële variabelen in

Onder Project kun je het jaarlijks elektra verbruik in kWh invullen. Let op: dit veld dient altijd ingevuld te zijn om complete berekeningen te krijgen! Je kunt ook de BTW en kWh prijs van je financiële profiel hier eventueel overschrijven via 'bewerk'.

Daaronder zie je Profiel, de software selecteert automatisch op basis van de locatie van je project een juiste financiële profiel.

Bij Systeem kun je de berekening -optioneel- verder verfijnen door het effect te bepalen van eventuele onderhoudskosten per jaar, de vervangkosten van de omvormer en de levensduur van de omvormer. Daarnaast dien je hier een consumptieprofiel instellen, dit is een profiel die het elektriciteitsgebruik van je klant zo goed mogelijk matched. Ze komen in de volgende smaken:

De gele lijn geeft een gemiddeld elektra verbruik over de dag van het geselecteerde consumptieprofiel. De zonnestroomproductie is verdeeld in eigen verbruik (geel vlak) en teruglevering (blauw vlak). Dit stelt de software in staat om een nauwkeurige terugverdientijden te berekenen. En natuurlijk hebben we de afbouw van de salderingsregeling erin verwerkt voor projecten in Nederland!

Met Subsidie en Lening kun je overige vormen van bekostiging mee laten nemen in de berekeningen.

Wanneer je al je gegevens naar wens hebt ingevuld worden de resultaten in een handige terugverdientijd tabel gepresenteerd op de rechterkant van je scherm.

Voorbeeld van een tabel met terugverdientijd

Daaronder zie je een grafiek met de productie, (eigen) verbruik en teruglevering van je systeem (een winter en zomer weergave is mogelijk)

Ben je benieuwd naar het de de complete jaaroverzichten? Klik dan op de knop Details linksonder. Hier zie je per jaar de financiële resultaten voor de verschillende variabelen die je eerder hebt ingevoerd.

Kom je er niet uit? Schakel onze support via de chat in of raadpleeg de FAQ pagina!